Cazorla klein bergstadje in Andalusië

Cazorla is een klein bergstadje in de provincie Jaén aan de westelijke rand van het natuurpark Sierra de Cazorla. 

Het dorp is gelegen in het zuidoosten van Andalusië, in het jaar 2014 bedroeg het aantal inwoners 7344. Direct aan de voet van de Cerro de Salvatierra, de Peña de los Halcones en de berg Gilillo ligt het bergstadje aan de westelijke rand van het natuurpark Parque Natural de las Sierras de Cazorla.

Vanuit Jaén bereikt u met de auto via de hoofdweg A-316, Cazorla in ruim een uur.
Het gebied rondom Cazorla werd al twee duizend jaar voor Christus bewoond. Romeinen en Moren vestigden zich hier. De plaats werd bekend door de heerschappij van de familie Cazorla. Ze vestigden zich hier rond het jaar 1231. Sinds het jaar 1811 behoorde het dorp tot de provincie Cádiz, tot 1954 tot het Aartsbisdom van Toledo en tot op dit moment maakt het onderdeel uit van de provincie Jaén.
Gehuisvest in een voormalig klooster van Mercedarian bevindt zich het stadhuis. Als jeugdherberg functioneert het voormalige klooster San Juan de la Penitenciaria.
Bezienswaardig is ook het kasteel Castillo de la Yedra, hier vindt u het museum genaamd Museo de Artes y Populares Costumbres del Alto Guadalquivir. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het kasteel Castillo de las Cinco Esquinas en de ruïnes van de kerk van Santa María. De fontein Fuente de las Cadenas werd gebouwd ter ere van de Spaanse koning Felipe II.

Omgeven wordt Cazorla door olijfgaarden en het natuurpark, dat werd uitgeroepen tot UNESCO Biosfeerreservaat. De omgeving kunt u via aangewezen fiets-of wandelroutes, of met een terreinwagen verkennen. Tot de jaarlijkse evenementen in Cazorla behoren onder andere een internationaal theaterfestival en een blues festival.

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden