Alcalá del Valle prehistorisch dorp in Andalusië

Alcalá del Valle ligt in het westelijke deel van de Serrania de Ronda in de provincie Cádiz in de regio Andalusië. Alcalá de Valle ligt op ongeveer 24 kilometer van Ronda en 150 km van de stad Cadiz en 60 km van de Costa del Sol. Het klimaat van Alcalá del Valle is enigszins bijzonder, doorkruist door verschillende beken, wordt het koudere klimaat van de bergen gematigder. Van oudsher was Alcalá del Valle een dorp van emigranten, maar door de introductie van nieuwe gewassen is de emigratie gestopt. Inmiddels wonen in het dorp zo'n 5.500 inwoners.

Alcalá del Valle is één van de steden die aan de beroemde witte steden (Pueblos Blancos) route is gelegen, die kan worden bereikt via de Sierra van Cadiz. Hoewel het dorp van moslim afkomst is, weten we dat het reeds bewoond was in de prehistorie, dat maken diverse archeologische opgraven duidelijk. Het dorp werd gesticht door 25 Moren, verdreven uit Setenil en na overgave aan de Katholieke vorsten, vestigden zij zich als vazallen, in een plaats die bekend staat als El Castillón, waaraan zij de naam "Al-kala" gaven. Sommige historici wijzen op andere hypothesen en verzekeren dat het een stad zou kunnen zijn die al in An-Ándalus is ontwikkeld, beroemd om zijn zeepfabriek of 'almona'. 
In de moderne tijd behoorde het tot het Koninkrijk Granada en, in wat toen de provincie Malaga heette ging het in 1834 over naar de provincie Cádiz. Eigenlijk zijn er weinig gegevens over de moderne tijd van Alcalá del Valle bekend. In 1903 eindigde een arbeidersdemonstratie met steun voor Spaanse gevangenen in een tragedie. De archieven van het stadhuis waren in brand gestoken en dus was een groot deel van het historische geheugen van de stad voorgoed verloren.  Alleen het parochiale bestand toonde nog een geboorteregister uit het jaar 1546.  In de regio van Fuente Grande werden echter overblijfselen van een Romeinse nederzetting gevonden, dit toont de oudheid van het gebied.

De geschiedenis wordt ook weerspiegeld in verschillende andere monumenten, bijvoorbeeld in het 16e eeuwse Monasterio de Caños Santos, gelegen op 6 kilometer van Alcalá del Valle. De kerk van Santa María del Valle, een pijler in de geschiedenis van de stad en het hierboven reeds Fuente Grande, zijn zeker een bezoekje waard.

De ligging in de vallei van de Sierra stelt u in staat om de lokale rijke en natuurlijke schoonheid te ontdekken door uw wandelschoenen aan te trekken.  U kunt de eiken- en eucalyptusbomen van de vallei bewonderen, of de beken en rivieren volgen.

In het dorp zult u ook stuitten op diverse lokale gastronomische specialiteiten. De meest populaire lokale producten zijn de worsten en vooral de pata negra ham. De regio is ook bekend om zijn smakelijke asperges en enkele zoete desserts, zoals suspiros.

Het dorp heeft verschillende typisch Spaanse festiviteiten en vieringen, waaronder de Carrerita de San Juan (uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang), die wordt gevierd op de dag van de opstanding. Dit houdt in dat de inwoners door hun straten rennen met de genoemde heilige op hun schouders, in de richting van de Maagd om haar te informeren over de opstanding. Op 1 mei wordt de bedevaart van Caño Santo gevierd en gaan alle bewoners te voet naar het klooster. 

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden