Olvera klein wit dorp in Andalusië

Olvera is een klein wit dorp in het noorden van de provincie Cádiz. De kerk en de kasteel ruïnes zijn de meest opvallende gebouwen in het dorp.

Zo'n 8.500 inwoners wonen in de gemeenschap Olvera in de Comarca de la Sierra de Cádiz, in de noordoostelijke hoek van de provincie Cádiz. De tot de route van de witte steden behorende (Ruta de los Pueblos Blancos ) stad, ten noorden van Ronda is met de auto bereikbaar via de hoofdwegen A-92, A-384, A363, N-342 en CA-447.  De vliegvelden van Sevilla, Malaga en Jerez de la Frontera zijn allemaal gelegen op ongeveer 80 tot 100 kilometer.

Voor de historische oorsprong van de stad tast men een beetje in het duister, zo is de oorsprong van de naam van de stad niet bekend. Zoals vaak het geval is zijn Romeinse, Visigotische en Moorse namen versmolten in het latere Spaanse woord. Uit archeologische vondsten hebben  Kelten, Visigoten, Romeinen en Moren zich er ooit gevestigd. Olvera werd voor het eerst genoemd in het jaar 1327.

Net als de rest van Spanje leed Olvera economisch tijdens de Franse bezetting in het begin van de 19e eeuw, maar bloeide het kort op tijdens de kortstondige republikeinse revolutie van 1868. Het werd berucht, net als vele andere witte dorpen, immers ook in Olvera zochten bandieten een schuilplaats. 
Een bekende uitspraak in Andalusië " maak je echtgenoot dood en vlucht naar Olvera".

Voor een economische opleving zorgde een van de hedendaagse toeristische attracties, de fietsroute tussen Olvera en Puerto Serrano (36 km).

De belangrijkste economische bronnen zijn echter de landbouw, akkerbouw en veeteelt, vooral de olijfolie is erg bekend en geliefd. Veel inwoners vertrokken en emigreerden uit Olvera. Opvallend in de oudste stad van de Verenigde Staten, vindt u ineens het bordje Olvera Street.

Sinds 1983, staat de stad onder speciale monumentenzorg ( Conjunto histórico-artístico), vooral de kerk Parroquia de Nuestra Señora de la Encarnación uit de 17e eeuw en de kloosters Santuario de Nuestra Señora de los Remedios en Convento de Caños Santos uit de 16e eeuw, gebouwd op het hoogste punt van Olvera op de voormalige Arabische vesting Castillo de Olvera uit de 12e eeuw en de meer dan 700 jaar oude wijk Barrio de la Villa met zijn smalle straatjes en typische huizen zijn hier voor verantwoordelijk.

Een populaire excursie bestemming in de omgeving is het natuurgebied Reserva Natural del Peñón de Zaframagón.
Als u met de camper onderweg bent, er is een rustige camperplaats aan Ctra Les Marines Km 11,6 [Paralela a C/ Riu Vernissa] - centrum 1,5km, Via Verde de la Sierra, 11690 Olvera .
GPS: N 36.94139,  W 5.25306  / N 36°56'29",  W 5°15'11".

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden