Andalusië vakantie Montejaque

Montejaque het charmantte witte dorp, in het uiterste westen van de provincie Málaga. Het dorp ligt ongeveer 20 kilometer van Ronda. Montejaque ligt aan de rand van grotten in het kalksteengebergte. Het dorp heeft zo'n 1.000 inwoners en ligt halverwege tussen Ronda en Grazalema in de provincie Málaga. Met de auto bereikt u Montejaque, vanaf het vliegveld Málaga in 2 uur en 30 minuten, vanaf het vliegveld Sevilla in 2 uur en 15 minuten en vanaf het vliegveld Jerez in 1 uur en 45 minuten. 

Montejaque ligt in de provincie Málaga het verst van de gelijknamige provincie hoofdstad. In ochtendmist wordt het op 690 meter hoogte gelegen pittoreske dorpje gewekt door het gekraai van de hanen. Vanaf het treinstation Estación de Benaojan y Montejaque kunt u alleen de taxi nemen om het dorp te bereiken, er is geen busdienst.


Bij de ingang van het dorp passeert u de brede Avenida de Knittlingen.  Er is een partnetschap tussen Montejaque en de stad Knittlingen, gelegen in het Duitse Baden-Württemberg. Hoewel in Montejaque de hanen kraaien, is er geen werk. Daarom vertrokken sinds het jaar 1960 veel inwoners als gastarbeider naar het Duitse Knittlingen. Al sinds de 17e eeuw emigreerden herhaaldelijk veel inwoners naar Nederland en de Verenigde Staten.

De Arabische naam Montexaquez betekent verloren berg. Na de herovering door de christelijke Spanjaarden behoorde Montejaque vanaf 1513 aan de graaf van Benavente. In de Spaanse Burgeroorlog werd herhaaldelijk om de stad gevochten. Vanuit de schilderachtige smalle steegjes steekt de gotische kerk Santiago el Mayor in de lucht. De kerk werd gebouwd in 1604 door Don Pedro Diaz, de architect van de kathedraal van Málaga, op de fundamenten van een moskee.
Montejaque ligt in de Sierra del Hacho en wordt tegen de wind beschermd door de bergen Mures en Tavizna, die door het dal van de Rio Guadiaro waait.

Montejaque kan zich ook lucht kuuroord noemen, de pure berglucht is ideaal voor wandelaars en vakantiegangers op zoek naar ontspanning. Rondom het dorp is de natuur van ongekende schoonheid.

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden