Alcaudete plattelandsstad met kasteel tussen heuvels en olijfgaarden


Het plattelandsstadje Alcaudete met een Moors kasteel wordt omringd door bergen en olijfgaarden op de weg tussen Granada en Córdoba.

Het kleine stadje Alcaudete, met ongeveer 11.000 inwoners, ligt op het kruispunt van de belangrijkste verbindingswegen tussen de Andalusische provinciehoofdsteden Jaén, Granada en Córdoba. Zodra je aankomt, zie je de heuvel boven het dorp. Een kasteel verheft zich erboven, een beetje lager is een kerk met een massieve, vierkante toren.

Het is geen slecht idee om hier in Alcaudete een pauze te nemen en de benen te strekken. In de Calle General Baena onder de kerk Santa Maria op de kasteelheuvel is een parkeerplaats en de VVV.

Toeristische attracties in Alcaudete

Het fort, het Castillo de Alcaudete, dateert uit de Moorse periode in Andalusië en wordt beschouwd als het best bewaarde Moorse kasteel in de provincie Jaén. Net als bij andere kastelen in het grensgebied tussen de christelijke en islamitische machtssfeer, verdedigde of veroverde de ene partij en de andere partij vanaf de 11e eeuw het fort na Alfonso VI. van León in 1085 die Castillo voor de eerste keer bezette.

De christelijke kant liet zich pas in 1145 gelden en de ridderorde van Calatrava nam de controle over een strategisch belangrijke locatie. Vanaf 1529 hebben de graven van Alcaudete het kasteel omgebouwd tot een paleis voor woon- en tentoonstellingsdoeleinden.

Onder het castillo staat de gotische kerk van Santa María la Mayor, die later talrijke aanpassingen in renaissancestijl heeft ondergaan. De kerktoren werd pas in de 17e eeuw toegevoegd.

Aan de voet van de heuvel ligt het centrale plein van de oude stad met het barokke stadhuis. Vanaf hier volgt vooral in oostelijke richting een typische, verwarrende wirwar van steegjes met witgekalkte huizen.

Alcaudete is een typisch stadje in de bergen ten zuiden van Jaén, waarvan de economische basis de teelt van olijven en de productie van conserven is. Het leven lijkt ongeïnteresseerd, kalm en ontspannen, bijna niets is tot hoogglans gepolijst, sommige zijn na verloop van tijd vergaan. Een landelijke normaal halverwege tussen de culturele pareltjes van Granada en Córdoba.

Het toeristeninformatiecentrum (Centro de Recepción de Visitantes) bevindt zich op de Plaza de Santa María naast de gelijknamige kerk

Individuele hotels en accommodatie in Alcaudete en omgeving vindt u hier. 

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden