Vissen in Andalusië

Vissen is wijdverbreid in Andalusië en de 800 kilometer lange kustlijn biedt een aantal goede visgronden. Daarnaast zijn sommige meren en rivieren erg visrijk en kun je een hengeltje uitgooien in de vrije natuur in Andalusië. Van snoek tot makreel en van karper tot barbeel en de inheemse Iberische neus, vissers in Andalusië kunnen verschillende soorten vis vangen. Door het milde klimaat kan er zelfs tijdens de wintermaanden bijna het hele jaar gevist worden.

Afhankelijk van jaargetijde en seizoen zijn er voor vissers in Andalusië diverse visgebieden die bijzonder geschikt zijn. Vissers zijn altijd op zoek naar de juiste visplek. 

De Atlantische kust van Andalusië is een van de meest veelbelovende visplekken. Door de voedselrijke stroming is de Atlantische Oceaan sowieso goed geschikt om te vissen en een overeenkomstig aantal vissoorten is hier te vinden: blauwbaars, tandbaars, harder,  zeepaling of zeebrasem. Er zijn hier ook veel trekvissen die op weg zijn naar de Middellandse Zee. Waaronder de zeebaars, rode en witte tonijn en de bonito's, een populaire makreelsoort.

De gehele periode van herfst tot lente is geschikt om te vissen. In de winter kunt u ook vanaf de kant vissen, wanneer de harder voornamelijk actief is. Op dit moment paaien veel harders voor de Costa de la Luz en biedt branding vissen goede mogelijkheden. In de herfst of lente genieten de rotsachtige kusten de voorkeur. Antislipschoenen zijn absoluut noodzakelijk, sommige vissers binden zich zelfs met riemen vast aan de rotsen.

Sportvissers moeten een stevige uitrusting kiezen,  aangezien de roofvissen op de Atlantische Oceaan zeer veel weerstand bieden. Bij harde wind moeten de werpgewichten worden aangepast en voor de haaknaald is maat 2-6 voldoende.

Vissen aan de Costa de Sol

Aan de Middellandse Zeekust zullen vissers snel de gevolgen van overbevissing opmerken. Er wordt bijna niets vanaf de pier of direct vanaf het strand gevangen, dus vissers aan de Costa del Sol kunnen grotendeels zonder strandhengels.

Vooral het gebied rond Malaga wordt over bevist, aangezien er voor de kust talloze vissersboten zijn. Er is alleen kans op een goede vangst op feestdagen, als de visserij niet in de wateren vist. Vissen vanaf een boot biedt meer kans op succes,  en vakantiegangers kunnen bij de haven een motorboot huren. Dan is er een goede kans op makreel, blauwbaars, barracuda's, zeebrasem, barbeel en zeebaars behoren ook tot de vissoorten aan de Costa del Sol.

De beste tijden om te vissen zijn 's avonds, wanneer er niet te veel toeristen aan de kust zijn. Vooral in de late herfst vanaf november is het een goede tijd en de dagtemperaturen zijn minimaal 18 graden.

Voor uitrusting op de boot wordt een stevige haspel met een grote lijnhouder aanbevolen. Hierdoor kunnen vissers vissen op de krachtige blauwbaars, die vaak in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan wordt gevangen. Een kleinere molen met een dunne lijn wordt aanbevolen voor het vissen op zeebaars. Naast de blinkers kunnen ook wormen of aasvissen als aas worden gebruikt.

De rivieren en meren van Andalusië bieden tal van zoetwatervissen, die ook populair zijn bij amateurvissers in Spanje. De visserij in rivieren is bijzonder wijdverbreid. Daarom moeten vakantiegangers vroeg naar het visgebied gaan om een ​​goede plek te vinden. In de grootste rivier van Andalusië, de Guadalquivir, leven verschillende vissoorten zoals snoek, karper en zwarte baars. Zelfs de steur leeft in de Guadalquivir en vissers moeten zwaar materieel en stevige haken klaar hebben staan. Het werpgewicht mag zeker 300 gram zijn en wormen worden vaak als aas gebruikt.

Buiten de hoofdrivier zijn de vele meren ook zeer visrijk en worden er voornamelijk karpers en barbeel gevangen. Een populaire visplek tussen de meren in het binnenland is 60 kilometer ten noordwesten van Malaga, de stuwmeren van de Rio Guadalhorce. Naast karper leeft hier vooral zwarte baars. De meeste visplekken voor de rivieren en meren zijn alleen met de auto te bereiken.

Vergunningen en licenties

Als je in Andalusië wilt vissen, heb je in veel gevallen een visvergunning nodig. De zogenaamde Licencia de Pesca, visvergunning, wordt afgegeven door de provincie. Deze autoriteit is gevestigd in de provinciehoofdsteden, aangezien elke provincie verschillende visvergunningen afgeeft. Daarnaast maken de visvergunningen onderscheid tussen 3 verschillende soorten visserij: zee-, rivier- en onderwatervisserij. Om zich aan te melden hebben vakantiegangers een identiteitskaart of paspoort nodig, een vergoeding van 5 tot 10 euro en veel geduld. In de meeste gevallen moeten vissers meerdere keren naar kantoor omdat ze verschillende documenten moeten tonen (voor bankoverschrijvingen, ontvangstbewijzen). Vakantiegangers kunnen ook een vergunning krijgen in veel VVV-kantoren en tabakswinkels

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden