Colmenar en Montes de Málaga Andalusië vakantie

Colmenar is een mooi dorp genesteld in de noordelijke rand van het Málaga-gebergte (Montes de Málaga) en gelegen als een noordelijke toegangspoort tot Axarquía vanuit het gebied Antequera. 
Op 700 m boven de zeespiegel heeft het dorp ongeveer 3.500 inwoners.

Colmenar is de hoofdplaats van de streek La Axarquía. De Moren noemden dit gebied Ash-Sharquia, land van het Oosten, vanwege de oostelijke ligging ten opzichte van Málaga. Zij vestigden hier de witte dorpen, bouwden kastelen, vestingwerken en moskeeën, bewerkten de grond en bouwden een infrastructuur om te irrigeren. De invloed van de Moren in de Axarquía is nog overal terug te vinden in de cultuur, de taal en de typische bebouwing in de 31 gemeenten die de streek telt.

Geschiedenis:
Het dorp lag aan een van de belangrijke oude routes die Axarquía met de Guadalhorce-valleigebieden verbond. Het dorp zelf is echter jonger. Het is geen verdedigend heuveldorp, het ligt in de vallei. Het werd opgericht na de katholieke herovering van de Moren aan het einde van de 15e eeuw. 1560 is een belangrijk jaar in de geschiedenis omdat het in de zomer van dat jaar de grenzen werden afgebakend. Het werd geen onafhankelijke stad tot het jaar 1777. Colmenar was de naam van een landgoed dat honing produceerde ("colmena" betekent bijenkorf in het Spaans).

Dingen om te zien:
Puerto de la Cruz monument. Gelegen aan de hoofdingang van Colmenar, het welkomst monument  "Puerta de La Cruz",  draagt ​​het wapen van de stad en toont een bijenkorf met zeven bijen die erboven vliegen. Er is ook een artistieke scène afgebeeld vanaf 1488 toen het dorp werd overgenomen door Francisco de Coalla van Hamet el Zuque.

Klooster van de Maagd van La Candelabra
Het is zeker een wandeling waard naar het hoogste punt van het dorp, naar het klooster van de Maagd van La Candelaria. Het is ook bekend als de 'Ermita' (hermitage) de la Candelaria. Hier heeft u een uitzicht over de kloven Tajo en Doña Ana en aan de rechterkant is de Sierra Nevada, met sneeuw bedekt in de koudere maanden. Het verhaal gaat dat dit 17e-eeuwse klooster werd gebouwd als een blijk van dankbaarheid van een groep vissers die op miraculeuze wijze van de dood werden gered tijdens een vreselijke storm voor de kust van Malaga. In een nis ziet u een afbeelding van La Candelaria, de patroonheilige van Colmenar.

Kerk van Nuestra Señora de la Asunción
Kerk van Nuestra Señora de la Asunción werd gebouwd in de 16e eeuw. Er zijn tekenen van Arabische invloed in zijn architectuur.
Buiten het dorp moet u eigenlijk ook een bezoek brengen aan de archeologische overblijfselen in gebieden zoals de Cueva de las Pelusas of de Cortijo de Gonzalo in het stroomgebied van de Zorrera.

Als u op zoek bent naar iets dat typisch is voor Colmenar, heeft u een vrij grote verscheidenheid aan ambachtelijke producten: olijfolie, honing, natuurlijke suikers en vers gemalen meel zijn leuk om te kopen. De inwoners van Colmenar zijn ook gespecialiseerd in het weven van producten zoals manden, matten en tapijten van natuurlijke vezels zoals esparta grassen.

Colmenar ligt op 35 km rijden landinwaarts van de stad Malaga, in de richting van Antequera de steile rotsachtige Guadalmedina-vallei op.  Bij Casabermeja neemt u de 'Carretera de Colmenar', naar het oosten. Rio Gordo is een naburig dorp.

Natuurpark Montés de Málaga
Dit park is gemakkelijk bereikbaar en ligt dicht bij de kust- en bergsteden en dorpen die het omringen. Het wordt beschouwd als de groene long van nabijgelegen gebieden, hier heeft u een perfecte plek om te rusten en te ontspannen in de recreatiegebieden. Het is ook perfect om te wandelen. In regenachtige tijden van het jaar zijn er bijvoorbeeld prachtige watervallen zoals Picapedreros te zien.  

Serrato ligt aan de rand van het Montes de Málaga‘ waar onder andere nog de Spaanse koningsadelaar, de vale gier, de Andalusische kameleon, de civetkat, wilde zwijnen, berggeiten, marters en wezels leven. De begroeiing in het park bestaat voornamelijk uit pijnbomen en johannesbroodbomen, aleppo dennen, kurk- en hulsteiken en wilde amandel- en olijfbomen. Het is een heuvelachtig tot bergachtig gebied van 4.996 ha., doorkruist door kleine valleien en waterlopen, snelstromende riviertjes in de winter, en watervalletjes. In het zuiden van het park zijn prachtige vergezichten over de kust en Málaga. Een enkele keer is met helder weer zelfs het Atlasgebergte in Marokko te zien.

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden