Benamahoma Andalusië vakantie

Benamahoma Andalusië is een klein charmant bergdorp met zo'n 500 inwoners, gelegen in de Sierra de Grazalema. In een gebied met veel pinsapo, een zeldzame Spaanse zilverspar. De spar vindt u alleen in de provincies Malaga en Cadiz.
Benamahoma is gelegen aan de A-372 tussen El Bosque (5km) en Grazalema (13 km). Benamahoma is zoals reeds genoemd een charmant bergdorp, aan de zuidwest gerichte hellingen van de vallei op ongeveer 14 km ten westen van het dorp Grazalema. Het dorp is rustig maar is geliefd bij platteland toeristen. Wandelaars in de Sierra wandelen door het dorp. De bevolking is erg vriendelijk en zal de buitenlanders zeker begroeten met een welgemeend "Buenos Dias". Benamahoma ligt ook binnen het natuurpark Grazalema.

Benamahoma heeft een Moorse verleden, net als veel steden in de omgeving. De naam betekent "zoon van Mahoma (of Mohammed)". Het werd zeer gewaardeerd door de Moren om zijn zuivere bronwater. U vindt de bron in het dorp naast de verlaten forellenkwekerij. Twee eeuwen na de herovering, werden de Moren verdreven uit Banamahoma in 1609. Het dorp werd vervolgens afhankelijk van 'Cuatro Villas de la Serrania' tot 1810. Als een beloning voor het felle verzet tegen de Fransen, vooral door de broers Miguel en Diego Castillo, werd de afhankelijkheid overgebracht naar Grazalema. Het begin van de burgeroorlog resulteerde ook in een bloedbad in Benamahoma.

Het dorp is gecentreerd rond twee parallelle straten, Calle Real en Calle San Antonio, een hoger dan de andere. Als u het dorp binnen rijdt vanuit Grazalema,  parkeert u uw auto aan het begin van de Calle Real en loopt naar het dorp. Neem de hoofdweg, naar beneden langs de arena, de kerk, het park "Parque de Memoria Historica" en verder naar beneden naar de fontein. Vervolg uw weg naar de bron en keer terug via de lage weg en stop bij een van de bars aan de route.  Let op de moskee achtige structuur van de replica van de dorpsheilige, San Anton de Padua.

Moorse kenmerken zijn nog steeds aanwezig in het dorp o.a. het plein "Plaza del Ayuntamiento" met zijn hoefijzervormige arcades en lange zwembaden,  het "Plaza de España", een groot plein met uitzicht op de vallei, met een hoefijzervormige entree boog en een fontein met Moorse detaillering.
De kapel naast het plein genaamd castilito ofhermita-Mezquita, heeft het typische islamitische symbool, vaak gezien op de daken van minaretten.
Ongewoon ook het park  "Parque de Memoria Historica", een kleine tuin ter ere van de slachtoffers in de Burgeroorlog. Eenvoudige kunstwerken bieden een bewegende monument voor de dorpelingen die hun leven in de strijd verloren. De kerk "Iglesia San Antonio de Padua"is een voorbeeld van een klein dorpskerkje. Het watermuseum toont  het belang van water als energiebron voor de productie van o.a. olijfolie, later ook voor de machines voor houtbewerking en textielproductie.

Een groot modern zwembad is erg populair in de zomermaanden, u vindt het naast de Camping Los Linares. Benamahoma heeft geen hotels, deze vindt u wel in de naburige steden Grazalema en El Bosque. Benamahoma heeft wel meerdere huizen en een aantal grote luxe villa's, die gehuurd kunnen worden.

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden